На основу чл. 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС”, бр.83/14, 58/15 и 12/16 – аутентично тумачење), члана 4. став 1. и члана 9. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“ број: 16/16, 8/17 и 6/23), члана 5. Уредбе о условима и критеријумима усклађености државне помоћи у области јавног информисања ( "Сл. гласнику РС", бр. 9/2022 ), члана 72. Статута општине Рашка („Сл. гласник општине Рашка“, бр. 197/2018) и Одлуке о буџету општине Рашка за 2023. годину („Сл. гласник општине Рашка“, бр. 250/2022)


ОПШТИНА РАШКА
ОПШТИНСКА УПРАВА РАШКА

р а с п и с у ј е
КОНКУРС
за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисањана територији општине Рашка у 2023. години

I
НАМЕНА СРЕДСТАВА И ИЗНОС

Конкурс се расписује ради суфинансирања производње медијских садржаја из области јавног информисања који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих грађана општине Рашка; подизању квалитета информисања особа са инвалидитетом и припадника других мањинских група; заштити и развоју људских права и демократије; унапређивању правне и социјалне државе; слободном развоју личности и заштити деце и развоју културног и уметничког стваралаштва; развоју туризма и пољопривреде; очувању културног идентитета; развоју привреде и предузетништва; развоју образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система; развоју науке, спорта и физичке културе; заштити животне средине и здравља људи; унапређивању медијског и новинарског професионализма и осталих медијских садржаја који доприносе задовољавању потреба грађана општине Рашка за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације.

Средства опредељења Одлуком о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији општине Рашка у 2023.години, износе 20.000.000,00 динара.

Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 50.000,00 динара, а највећи износ средстава по пројекту је 10.000.000,00 динара.

Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за штампане медије, радио, интернет медије и новинске агенције, може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта. Пројектима који се реализују путем штампаних медија, на радију и интернет порталима, средства ће се додељивати у складу са прописима којима се уређују правила за доделу државне помоћи, односно по правилима за државну помоћ мале вредности (de minimis државна помоћ).

Учесник конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за телевизију, може поднети захтев за суфинансирање највише до 50% вредности пројекта.

Опширније у прилогу!