У организацији Националне службе за запошљавање - Филијала Краљево и Општине Рашка, јуче је у Рашки одржан „Форум послодаваца“ на коме су, између осталог, представљене активне мере запошљавања које ће бити спровођене ове године. Поред програма који подразумевају финансијску помоћ за подстицање запошљавања, представљени су и нефинансијски видови подршке како лицима која се налазе на евиденицији НСЗ, тако и послодавцима.

По речима директорке Филијале НСЗ у Краљеву, Снежане Прелић, од 13 јавних позива за спровођење програма запошљавања, само 2 су намењена јавном сектору, док су остали усмерени ка приватним предузетницима. У току прошле године, како је истакла Прелић, средствима НСЗ у Рашки је запослено 100 лица и за ту сврху је издвојено 20.000.000,00 динара. „И програми које су заједно финансирале НСЗ и Општина Рашка успешно су реализовани. Скоро 30.000.000,00 динара потрошено је за реализацију 4 мере које су се односиле на доделу субвенција за запошљавање лица из категорије теже запошљивих и субвенција за самозапошљавање, финансирање јавних радова и стручне праксе“, рекла је Прелић.

Истичући добру сарадњу Општине Рашка и НСЗ, председник Општине Рашка Немања Поповић је нагласио да радује податак да је захваљујући добро дефинисаним програмима запошљавања и подршци коју пре свега добија приватни сектор, незапосленост У Рашки вишеструко смањена у последњих 10 година. „На крају 2014. године посао у Рашки чекало је 4.500 лица, док је 31. децембра 2022. године на евиденцији било 1.569 особа“, рекао је Поповић.

Општина Рашка је буџетом за 2023. годину определила 8.500.000,00 динара за спровођење мера активне политике запошљавања. Исти износ издвојила је и НСЗ. У складу са Локалним акционим планом запошљавања, новац ће ове године бити усмерен ка запошљавању лица из категорије теже запошљивих и ка самозапошљавању.