Рашка, 4. април 2013. – Студија о залихама пијаће воде на територији општине Рашка биће израђена до пролећа следеће године, уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС. Овим ће Јавно комунално предузеће „Рашка“, које снабдева водом око 20.000 становиника у општини, испунити своју законску обавезу да поседује овај елаборат и са утврђивањем нових извора моћи ће да планира дугорочно водоснабдевање Рашке.

Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ спровешће током следећих годину дана хидрогеолошка истраживања на шест извора – Кокоровац, Вележ, Бадањ, Брвеница, Драгански Поток и Казновско Бачиште – и припремиће техничку документацију на основу које ће Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања одобрити ЈКП „Рашка“ право коришћења залиха воде за снабдевање општине. Рашка ће, тако, моћи да планира и развој водоводне мреже. Процес израде студије треба да обухвати сва четири годишња доба, па је предвиђено да буде завршена до марта 2014, а Европска унија и Влада Швајцарске преко ЕУ ПРОГРЕСа финансираће њену израду са 55.000 евра.

„Јавно комунално предузеће има законску обавезу да изради елаборат, а општина Рашка ће на основу њега стећи истражно и експлоатационо право над извориштима, чиме ће имати потпуно право да користи и штити ове изворе”, рекла је Славица Томић, техничка директорка ЈКП „Рашка“.

ЕУ ПРОГРЕС има за циљ да подржи развој 25 општина јужне и југозападне Србије. Европска унија ће издвојити 14,1 милиона евра за реализацију програма, Влада Швајцарске 2,5 милиона, а Влада Републике Србије учествује са 1,5 милиона евра. 

За додатне информације, молимо Вас контактирајте:

 

Дејан Дробњак

Службеник за комуникације

Програм европског партнерства са општинама – ЕУ ПРОГРЕС

Мобилни: +381 (0) 63 861 4524

Електронска пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.