Врање, 29. април 2013. – „Локалне самоуправе на југу и југозападу Србије могу да рачунају на донаторску подршку Европске уније и после 2014, кроз наставак Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС. Још немамо званичну потврду из Брисела, али нови програм ће се наставити убрзо пошто ЕУ ПРОГРЕС заврши рад у марту 2014. Кроз ЕУ ПРОГРЕС 2 биће уложено 20 милиона евра уз суфинансирање локалних самоуправа и Владе Републике Србије, а главни фокус ће бити решавање проблема избеглица и стамбеног питања Рома, као и припрема техничке документације“, најавио је Огњен Мирић, заменик директора Канцеларије за европске интеграције на једанаестом састанку Управног одбора ЕУ ПРОГРЕС.

Пројектна менаџерка у Делегацији Европске уније у Србији Ана Станковић потврдила је да ЕУ увиђа значај наставка финансијске подршке за југ и југозапад Србије, а да ће ЕУ ПРОГРЕС 2 бити финансиран из фонда ИПА 2013. „Европска комисија позитивно је оценила наставак програма, и зато је потребно да општине и градови заврше започете пројекте и размишљају о наставку сарадње“, рекла је Станковић. И представник Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији Петар Василев најавио је да је швајцарски парламент повећао донације планиране до 2017. године, које ће добити и Србија. „Од нових бесповратних средстава биће финансирани пројекти који се тичу доброг управљања, економског развоја и енергетске ефикасности“, рекао је Василев.

Подршка коју Европска унија,Владе Швајцарске и Републике Србије пружају 25 општина јужне и југозападне Србије од јула 2010, путем Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС, даје видљиве резултате: израда Планова детаљне регулације (ПДР) за врањску Индустријску зону ствара услове за издавање грађевинских дозвола. Два инвеститора су већ најавили отварање око 3.000 радних места, и инвестиције од  око 30 милиона евра, речено је на једанаестом састанку Управног одбора ЕУ ПРОГРЕС-а.

„Сјеница је користила техничку и планску документацију сачињену уз помоћ ЕУ ПРОГРЕС-а и програма ПРО, који му је претходио, и наставила са заменом водоводних цеви за шта је од Владе Републике Србије добила око 19,5 милиона динара. У Бујановцу је завршена израда Елабората, који представља саставни део бујановачког Просторног плана, те је општина сада у могућности да развија главни пројекат изградње бунара који би требало да побољша водоснабдевање града и насеља“, рекао је Марко Вујачић, заменик менаџера Програма. „Треба поменути и повећање прихода у 11 општина које су учествовале у пројекту унапређења пореске администрације, у просеку за 20 одсто. Према финансијским извештајима и завршним рачунима пореских управа, укупан износ решења за порез на имовину већи је за око 700.000 евра, тј. за 37,3% у просеку, док су приходи по основу пореза на имовину већи за око 210.000 евра, тј. 24,6% више у просеку“. 

Током састанка представљен је и Осми квартални извештај Програма, за период од јануара до марта 2013. ЕУ ПРОГРЕС је уговорио спровођење 201 пројеката: 107 (53%) је окончано, што представља повећање од 8% у односу на претходни извештајни период; спровођење 42 (21%) пројеката се одвија у потпуности по плану док 41 (20%) касни уз мале ризике. 

Захваљујући опреми набављеној путем ЕУ ПРОГРЕС-а, Стоматолошка јединица у Новој Вароши је током првог квартала извршила 1.100 прегледа школске деце, што представља 60% свих прегледа извршених током 2011. године. Ново-инсталирани системи грејања на биомасу у Пријепољу довели су до  уштеде енергената за загревање зграде опшине и музеја од 45%, док у гимназији у Новом Пазару ове зиме није било скраћивања часова захваљујући новим котловима. Врањско јавно комунално предузеће (ЈКП) је током изградње водовода за ромско насеље Ћошка инсталирало пумпе и регулаторе притиска већег капацитета чиме су створени предуслови за поновно повезивање два друга постојећа секундарна улична вода у близини овог ромског насеља, захваљујући чему је значајно побољшан притисак воде и обезбеђено редовно снабдевање водом додатних 45 домаћинстава.   

Нова Варош је уз подршку ЕУ ПРОГРЕСа направила огроман корак ка обезбеђивању институционалног оквира за побољшање квалитета живота жена и мушкараца на локалном нивоу. Општинско веће је у марту усвојило одлуку о оснивању Савета за родну равноправност, Локални акциони план за побољшање положаја жена, као и Европску повељу о равноправности жена и мушкараца у локалном животу. Европску повељу је усвојио и Прибој. 

У раду састанка учествовали су представници Канцеларије Владе Србије за европске интеграције и релевантних министарстава, 25 општина које учествују у реализацији ЕУ ПРОГРЕСа, представници развојних агенција и пројеката, цивилног друштва, донатори – представници Европске уније и Владе Швајцарске.

Пре састанка, градоначелник Града Врања Зоран Антић и чланови Управног одбора ЕУ ПРОГРЕС отворили су службу „Све на једном месту“, која ће пружати подршку инвеститорима и издавати грађевинске дозволе. Буџет пројекта је био 50.000 евра. „Град Врање сада ће знатно брже решавати захтеве за издавање грађевинских дозвола, што ће знатно олакшати пословање инвеститора. Ово је тек један међу више од 20 пројеката које Врање реализује са ЕУ ПРОГРЕС-ом, стратешким партнером града“, рекао је Антић.

 

„Уз подршку Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Србије, путем ЕУ ПРОГРЕС-а, развоју пословања у Врању се приступа темељно: припремају се планови детаљне регулације за Индустријску зону - знате да су већ два велика инвеститора најавила улагања од око 30 милиона евра и запошљавање око 2.000 људи. Набављена је опрема за Завод за урбанизам, подржан је бизнис инкубатор центар а у току је обука и 32 нова предузетника који ће имати користи од виртуелне инкубације“, рекао је Огњен Мирић, заменик директора Канцеларије Владе Србије за европске интеграције и председавајући Управног одбора ЕУ ПРОГРЕС-а на отварању.

ЕУ ПРОГРЕС има за циљ да подржи развој 25 општина јужне и југозападне Србије. Европска унија ће издвојити 14,1 милиона евра за реализацију програма, Влада Швајцарске 2,5 милиона, а Влада Републике Србије учествује са 1,5 милиона евра. 

 

За додатне информације, молимо Вас контактирајте:

Дејан Дробњак | Менаџер за комуникације| Европско партнерство са општинама - ЕУ ПРОГРЕС | Тимочка 4, Прокупље, Србија | Тел: +381 27 333 125 +381 27 329 972| Мобилни: +381 63 861 4524 | e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  | skype: dejan_unops | www.euprogres.org