08. јун 2013, Рашка 

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Венсан Дежер отворио је нови објекат вртића „Весело детињство“ у Рашки, чиме је завршио тродневну посету југозападној Србији.

Амбасадор Дежер састао се са председником општине Рашка Јованом Чорбићем, после чега је обишао вртић, за чије је завршне радове издвојено 98.000 евра преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС. На листи чекања за упис у забавиште у Рашки налази се 120 деце, јер стара зграда вртића није била довољна за све малишане из ове општине. Од следеће јесени, овај вртић похађаће сва деца са листе, док ће у њему добити посао неколико нових радника.

„Нови вртић постаће потпуно оперативан 1. септембра, после доста уложеног труда. Ово је један до 16 пројеката које ЕУ ПРОГРЕС финансира у Рашки, укупне вредности веће од 660.000 евра. У плану је и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, а заштита животне средине је један од приоритета Европске уније. Зато ћемо настојати да са Рашком реализујемо тај пројекат. Други приоритет је економски развој општине, јер да би вртићи били пуни, морамо да обезбедимо услове за квалитетан живот породица“, рекао је амбасадор Дежер. 

„У изградњу новог објекта вртића „Весело детињство“ уложено је много труда током година, да би се омогућио смештај за сву децу. Општина Рашка показала је велику посвећеност да овај пројекат успешно оконча. У склопу пројекта, припремљен је нацрт новог правилника о пријему деце, којим ће бити створене једнаке шансе за све родитеље који желе да упишу децу“, рекао је председник опстине Рашка Јован Чорбић.

Први човек Делегације ЕУ уручио је председнику општине Рашка уговор о додели бесповратних средстава за опремање овог вртића, за које ће Европска унија и Влада Швајцарске преко ЕУ ПРОГРЕСа издвојити 80.000 евра. Овим је амбасадор Дежер завршио тродневну посету југозападној Србији, током које је боравио у  Прибоју, Новој Вароши, Сјеници, Новом Пазару и Рашки, и обишао пројекте који су финансирани преко ЕУ ПРОГРЕСа.

ИЗВОР: ЕУ ПРОГРЕС