Република Србија

Општина Рашка

КОМИСИЈА ЗА ИЗРАДУ ГОДИШЊЕГ ПРОГРАМА

ЗАШТИТЕ, УРЕЂЕЊА И КОРИШЋЕЊА

ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА

ОПШТИНЕ РАШКА

Број: 320- 81/13

Дана: 16.07 2013. године

Рашка

На основу члана 64-а Закона о пољопривредном земљишту (,,Сл. гласник РС“ бр.62/06, 65/08 и 41/09), Комисија за израду Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, дана 15.07 2013.г. упућује

 

ЈАВНИ  ПОЗИВ

ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ПРИЗНАВАЊЕ ПРАВА ПРЕЧЕГ ЗАКУПА

ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА У ДРЖАВНОЈ СВОЈИНИ

НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ РАШКА

Позивају се заинтересовани носиоци права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини, чији је корисник општина Рашка, да поднесу захтев за коришћење тог права до 30. oктобра 2013. за 2014.год.

Право пречег закупа имају:

1.Правна и физичка лица која су власници функцонаног система за наводњавање и оводњавање, рибњака, вишегодишњих засада старијих од 3 године, а млађих од 15 година у роду, винограда старијих од 3 године а млађих од 30 година у роду, функционалних пољопривредних објеката (у даљем тексту инфраструктура), а који се налазе на земљишту у државној својини;

2.Правна и физичка лица која су власници објекта за узгој и држање животиња и која се баве узгојем и држањем животиња, а у циљу производње хране за животиње и то један хектар по условном грлу.

3.Цена закупа по праву пречег закупа је просечна последње излицитирана цена на последњем одржаном јавном надметању за пољопривредно земљиште у државној својини истог квалитета које је дато у закуп на територији општине Рашка на којој се налази парцела, односно просечно излцитирана цена пољопривредног земљишта у државној својини истог квалитета најближе јединице локалне самоуправе.

4.Правна и физичка лица, власници инфраструктуре из тачке 1 и физичка лица из тачке 2. овог позива достављају комисији за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земшта општине Рашка податке о власништву над инфраструктуром из тачке 1., односно објектима из тачке 2. овог позива најкасније до 30.10 2013.г. за 2014.г.

Ако лица из тачке 4. овог позива не даставе податке о власништву над инфраструктуром из тачке 1., односно објектима из тачке 2. овог позива, комисија за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Рашка даће у закуп пољопривредно земљиште  у државној средини у складу са Законм о пољопривредном земљишту. Податке из тачке 1. овог позива власник доказује изводом из одговарајућих јавних књига о евиденцији непокретности, односно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде утврђује стање и функционалност засада и инфраструктуре.

I I

ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ДОКАЗИВАЊЕ ПРАВА ПРЕЧЕГ ЗАКУПА 

А. По основу власништва на инфраструктури

1. Захтев за признавање права пречег закупа по основу власништва на инфраструктури;

2. Извод из јавне књиге о евиденцији непокретности;

3. Записник Републичке пољопривредне инспекције о стању и функционалности инфраструктиуре. 

 У случају да инфраструктура није укњижена у јавне књиге о евиденцији непокретности потербно је доставити:

1. Захтев за признавање права пречег закупа по основу власништва на инфраструктури;

2. Записник Републичке пољопривредне инспекције о постојању функционалне инфраструктуре;

3. Доказ о власништву на инфраструктури - грађевинска, односно употребна дозвол, односно извод из проспекта приватизације (којим се доказује да је та инфраструктура ушла у процену вредности друштвеног капитала), односно извод из пописа основних средстава). 

Б. По основу узгоја животиња

1. Захтев за признавање права пречег закупа по основу узгоја  и држања животиња;

2. Доказ о регистрованој фарми - Решење о утврђивању санитарних услова или регистровано пољопривредно газдинство са 15 уматичених млечних крава, на 1 годину закупа;

3. Уверење или потврда о здравственом стању животиња-прибавља се од ветеринарске станице;

4. Уверење о уматиченим животињама издато од стране основне одгајивачке организације. 

I I I

РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА

Захтев за признавање права пречег закупа са потребном документацијом доставља се у затвореној коверти на адресу: Општина Рашка, Ибарска 2. са назнаком – за Комисију за давање у закуп државног пољопривредног земљишта.Рок за достављање захтева са документацијом  је 30. октобар 2013. године до 14,00 сати. Благовременим ће се сматрати сви захтеви који стигну у писарницу Општинске управе  Рашка до наведеног рока, без обзира на начин достављања. 

Неблаговремени захтеви неће се разматрати.

Захтеви за  признавање  пречег права закупа, могу се добити у Општинској управи Рашка – канцеларија бр. 13 сваког радног дана од 08-16 сати до 30.10 2013.године. 

Ближа обавештења и информације у вези остваривања права пречег закупа могу се добити на телефон: 036/ 733-946, контакт особа Зоран Сташевић.                                                                                           

ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕ

Иван Вуковић

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ ПРАВА ПРЕЧЕГ ЗАКУПА по основу узгоја и држања животиња

ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ ПРАВА ПРЕЧЕГ ЗАКУПА по основу власништва на инфраструктури