Прокупље, 25. октобар 2013 – Позив за доделу бесповратних средстава за подршку женском предузетништву у 25 општина јужне и југозападне Србије, који је објавио Програм европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС, продужен је до 4. новембра 2013.

Овај позив отворен је само за незапослене жене регистроване на евиденцији Националне службе за запошљавање, а највише десет грантова до 4.000 евра биће одобрено искључиво за набавку машина, опреме и осталих трајних добара. Осим ове подршке, Европска унија и Влада Швајцарске преко ЕУ ПРОГРЕСа финансираће и до 20 пројеката општинских механизама за родну равноправност са по највише 2.000 евра по пројекту.

Незапослене жене, које су у евиденцији НСЗ најмање три месеца у континуитету, могу да доставе само по један предлог пројекта за финансирање покретања бизниса за производњу или услуге. Новац ће бити одобрен на основу релевантности пројекта, очекиваног исхода и утицаја, као и одрживости. За ове пројекте, преко ЕУ ПРОГРЕСа биће издвојено 40.000 евра, тако да ће најмањи грант износити 1.500 евра, а највећи 4.000. Сви предлози морају бити достављени ЕУ ПРОГРЕСу најкасније до понедељка, 4. новембра 2013. 

У овом року, отворен је и позив општинским саветима за родну равноправност да доставе предлоге пројеката, који се тичу унапређења ове области и учешћа жена у доношењу одлука на локалном нивоу, економског оснаживања жена и побољшању њихове здравствене заштите. Предност ће имати пројекти који су дефинисани локалним акционим плановима. Најбољи предлози биће одабрани у компетитивном процесу, а биће одабрано највише 20 пројеката. Општински савети могу да користе средстава из локалних буџета у овим пројектима. 

Све информације о овим конкрусима, као и неопходни формулари, доступни су на сајту ЕУ ПРОГРЕСа http://www.euprogres.org/konkursi.php?oblast=pozivi .

Европска унија финансијски подржава Програм европског партнерства са општинама – ЕУ ПРОГРЕС, са 14,1 милион евра, Влада Швајцарске са 2,5 милиона евра, док Влада Републике Србије учествује са 1,5 милион евра. ЕУ ПРОГРЕС има за циљ да подржи друштвено-економски развој 25 општина јужне и југозападне Србије. Више детаља о Програму можете пронаћи на wеб страни www.euprogres.org