Поштовани председниче Скупштине, поштовано председништво, поштовани одборници, уважени гости, драги пријатељи, даме и господо.
Дозволите да вам, пре свега, пожелим искрену добродошлицу и пријатан боравак у Рашки и да вам се свима захвалим што сте својим присуством увеличали ову нашу свечаност.

Свестан сам тога да је у оваквим приликама говор најнезанимљивији део свечаности, али осећам обавезу да поднесем извештај скупштини и грађанима за предходни период.

Када сам планирао и писао извештај о раду, који ћу поднети на овој свечаности, имао сам благу трему, незадовољан, мислећи да смо мало урадили. Kaда сам завршио, схватио сам да немам због чега да будем незадовољан, јер смо за релативно кратко време, упркос тешким временима, успели да урадимо доста тога.

У предходних годину дана, а захваљујући добром планирању и свесни својих приоритета и потенцијала, као и добром сарадњом, са како републичким институцијама, другим општинама, међународним организацијама, тако и са општинским јавним предузећима и установама, успели смо да грађанима општине Рашка побољшамо квалитет живота. Чућете само неке од најбитнијих ствари које сматрам важним.

Туристичку понуду подигли смо на виши ниво организацијом бројних културних и туристичко-спортских манифестација у којима су учествовали гости из наше земље као и гости из преко 70 земаља света.  Организовано је европско првенство у параглајдингу, бициклистичка трка, улична трка, војна планинска трка, дани вргања и боровнице, вашар у Рашки, Рашке духовне свечаности, Дани краљице Јелене, Дан Заувек и још много тога. У тим приликама, нашу Рашку је посетио велики број истакнутих стваралаца. На овој позорници и градском тргу дружили су се са нама Душан Ковачевић, Милета Продановић, Пеца Поповић,Рамбо Амадеус, Бајага и инструктори и многи, многи други, а пре само две вечери, на овој бини нам је говорио један од највећих живих интелектуалаца у Србији проф.др. Владета Јеротић.

Само у овој години извршен је подстицај пољопривредне производње у износу од преко 10 милиона динара. Тако је у нашој општини повећан сточни фонд за преко стотину грла, извршена помоћ при изградњи више пластеника и омогућено да завидан број домаћинстава реши проблем наводњавања. Нашим субвенцијама помогли смо куповину машина за око 80 пољопривредника и вршили значајне подстицаје у садњи разних воћних култура.

У току грађевинске сезоне асфалтирано је преко  10, а поправљено и насуто преко 60км локалних путева. Изграђен је нови парк у Баљевцу, мост у Јошаничкој Бањи, извршена изградња нове расвете у многим месним заједницама. Урађене су две нове површине са мобилијаром за децу. Изграђено је игралиште за мале спортове у Настасићком пољу. Комплетно је реновиран и реконструисан Дом културе у Рашки и реконструисане и ревитализоване фасаде на згради општине и Дому културе у Баљевцу. Завршени су радови на реконструкцији црпне станице Брвеница, чиме се штеди преко 20 процената електричне енергије. Реконструисана је Млечна пијаца уз поштовање највиших стандарда. При крају смо израде пројектно-техничке и тендерске документације за Изградњу система за третман отпадних вода за општину Рашка, један од највреднијих пројеката те врсте у Србији , дониран од стране Делегације ЕУ и Републике Србије у вредности од око 7 милиона еура. Обновљен је возни парк у више јавних предузећа и установа у виду грађевинских машина и специјализованих возила. У централном делу Копаоника, коначно је уређено паркирање стављањем у функцију паркиг сервиса.

Настављена успешна сарадња са Европским Прогресом, који је у предходном периоду уложио преко 760 хиљада еура у развој општине. 
Завршене су и пуштене у функцију котларница и кухиња у дечијем вртићу, а уз помоћ Фондације Новака Ђоковића, у Биљановцу смо отворили Школицу живота. Започета је реализација Програма модернизације школа, из донација вредних 500 хиљада еура. За програм Стручне праксе, издвојили смо преко 8 милиона динара и ангажовали више од 40 младих волонтера.

Захваљујуци Канцеларији за младе, која је основана пре две године, успели смо да приближимо омладину локалној самоуправи, кроз разне едукативне активности, за шта смо и награђени од стране Министарства омладине и спорта, УСАИД-а и НАПОР-а, и добили признање да смо општина која улаже у младе и препознаје њихов потенцијал. 
Спроведен је пројекат помоћ у кући за старе и особе са инвалидитетом у вредности од око 1,7 милиона динара где се помоћ пружа за преко 50 корисника.
Реализован је пројекат Заштита репродуктивног здравља жене у којем је наш Дом здравља из донација ЕУ постао знатно опремљенији за успешну бригу о здрављу жене.
У општини је отворена и канцеларија за бесплатну правну помоћ.

Формиран је Пословни савет општине Рашка, који за циљ има да појача везе и унапреди сарадњу приватног сектора и локалне самоуправе, јер ћемо заједничким снагама правити стратегију економског препорода и представити Рашку као повољну инвестициону дестинацију.

Поред процеса дигитализације који је успешно завршен, наша телевизија је успела да испрати све ове догађаје и информише грађане на прави начин.
Све ово наведено, драги грађани и гости, је само један мали део онога што смо успели да урадимо.

На крају бих желео да нагласим да смо успели да оснажимо контакте са многим републичким институцијама и да се посебно захвалим свима вама који се несебично трудите и дајете све од себе, заједно са мном, да Рашка постане лепше место за живот.

Поштоване даме и господо, верујем да ћемо и у овим тешким временима, сви заједно, имати довољно снаге, енергије и ентузијазма, да нашу Рашку направимо онаквом какву је сви ми грађани Рашке заслужујемо.
 
ДРАГИ МОЈИ СУГРАЂАНИ СРЕЋАН ВАМ ДАН ОПШТИНЕ РАШКА!