Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас у Врњачкој Бањи уговоре за енергетску санацију објеката од јавног значаја у 21 локалној самоуправи. Општина Рашка је на конкурсу Министарства добила 27 милиона динара за радове на Дому здравља, а уговор је уручен  председнику Општине Рашка Немањи Поповићу.

Истичући значај Програма подизања енергетске ефикасности који Министарство реализује у сарадњи са општинама и градовима већ неколико година, министарка Ђедовић Хандановић је рекла: „Укупно 665 милиона динара биће уложено у санацију основних и средњих школа, управних зграда, вртића, домова културе, домова здравља, спортских објеката, постројења за прераду воде и јавног осветљења у локалним самоуправама које су добиле средства на јавном позиву. Драго ми је што су локалне самоуправе препознале важност улагања у побољшање енергетских карактеристика објеката што ће директно утицати на смањење трошкова за грејање, боље искоришћавање енергије, побољшање услова рада у свим установама, као и на заштиту животне средине“.  Кроз претходне јавне позиве  санирано је 145 објеката у 145 локалних самоуправа и уложено око 2,7 милијарде динара. Министарка је најавила да ће држава наставити да подржава овакве пројекте и улагати у енергетску ефикасност како јавних објеката, тако и домаћинстава.  

Председник Општине Рашка Немања Поповић је истакао да су у протеклом периоду успешно реализовани пројекти енергетске санације кућа и станова и да је важно да се и објекти јавне намене реконструишу у складу са стандардима енергетске ефикасност: „Општина Рашка је за санацију Дома здравља добила од Министарства 27 милиона динара. Значајна средства за извођење радова биће издвојена и из локалног буџета. Пројектом је предвиђена изолација објекта плочама од камене вуне и замена кровног покривача. За грејање ће се користити 2 котла на течно гориво снаге од по 340 кW, док ће хлађење бити регулисано преко сплит клима система. Саставни део пројекта је и комплетна инсталација дојаве пожара“, нагласио је Поповић.