РАШКА - Пројекат за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и општина Рашка омогућили су ученицима средњих школа да учествују у јавној расправи о буџету општине. Ученици ће имати могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка у својим школама, да гласају о предлозима и да изаберу оне које сматрају најнеопходнијим за реализацију. Предлози са највише гласова биће послати општинској управи на разматрање и укључивање у буџет општине за 2022. годину. Осим рашких средњих школа, ученици укупно 40 школа из осам локалних самоуправа - Сремске Митровице, Крагујевца, Новог Пазара, Сомбора, Мионице, Димитровграда, као и градске општине Стари град у Београду - ће бити непосредно укључени у предлагање и избор пројеката који ће бити финансирани из локалног буџета током наредне године.

“Изузетно нам је задовољство да је иницијатива за укључење ученика у консултације о буџету заживела и да ће ове године бити реализована у осам градова и општина уз учешће више од 23,000 ученика. Укључење младих у одлучивање о питањима која се њих тичу је значајно за изградњу поверења у демократске процесе и јачање њихове улоге у друштву. Локалне самоуправе које спроводе ову иницијативу су показале да су им мишљење, идеје и предлози младих важни и сигурни смо да ће наставити да самостално спроводе и шире ову иницијативу у наредним годинама.” истакла је Џеклин Вилијамс Бриџерс, директорка УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт.

“Веома је важно учешће грађана у процесима израде планова и програма који директно утичу на њихове потребе и окружење. Активан однос грађана према свим питањива важним за локалну зеједницу представља један од принципа доброг управљања. Желимо да будемо транспарентни и да чујемо глас младих људи, њихове предлоге, идеје и ставове, јер се одлуке и промене тичу њихове будућности. На тај начин развијамо дух заједништва и жеље да живимо у уређенијој и лепшој средини. Посебно је битно да су нове форме консултација прилагођене младима који већ јесу или тек треба да постану активни чланови локалних заједница“, истакао је председник општине Рашка Игњат Ракитић.

Иницијатива је започета 2019. године, када су УСАИД-ов Пројекат за одговорну власт и Град Сомбор покренули укључивање младих у консултације о буџету, кроз ученичке парламенте. Претходне године, иницијатива је, осим у Сомбору, спроведена и у Крагујевцу, Сремској Митровици и Новом Пазару уз учешће око 19,000 ученика. претходним годинама, на изборима за школске пројекте учествовало је више од 80% ученика школа које су учествовале, а локалне самоуправе су у буџетима за 2019 и 2020. годину определили средства за реализацију изабраних пројеката у вредности од преко 17.5 милиона динара, међу којима су куповина клима уређаја, набавка опреме за практичну наставу, реновирање школских тоалета, набавка опреме за слободне активности ученика.


КОНТАКТ: За више информација о Пројекту за одговорну власт контактирајте Милоша Мојсиловића на 062 288 142 или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. За више информација о УСАИД-у молимо Вас контактирајте Мирјану Вукшу-Завишић на 065 316 4530 или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.