Општина Рашка је са Министарством рударства и енергетике потписала Уговор о суфинансирању програма енергетске санације у оквиру Националног програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова.

Свечана церемонија потписивања уприличена је 11. марта у Центру за културу и образовање у Аранђеловцу, а уговор је у име општине Рашка потписао заменик председника општине Рашка Ђорђе Гогић.

Уручујући уговоре представницима 151 локалне самоуправе, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић је рекла да ће укупно бити уложене 4 милијарде динара за субвенције грађанима који се пријаве за учешће у Програму. Процењује се да ће око 20.000 домаћинстава бити у прилици да реализује неку од мера енергетске санације породичних кућа и станова, чиме ће потрошња топлотне енергије бити смањена, а рачуни за грејање нижи за 20 до 30%.

Општина Рашка је од Министарства рударства и енергетике добила 15 милиона динара за суфинансирање Програма енергетске санације. Исти износ издвојен је и из локалног буџета, тако да ће грађани Рашке ускоро моћи да конкуришу за  неку од мера усмерених ка смањењу потрошње енергије.

Општина Рашка је прошле године била једна од првих локалних самоуправа у Србији која је спровела Програма енергетске санације. Право на финансијску подршку остварило 208 корисника – 205 власника породичних кућа и станова и 3 стамбене заједнице. За извођење радова било је опредељено 17 милиона динара.