УНИЦЕФ у Србији и Стална конференција градова и општина уз подршку Владе Норвешке, на завршном скупу пројекта „Школе за бољи квалитет ваздуха” који је одржан 3. јула у Ботаничкој башти “Јевремовац” у Београду, наградили су град Ужице и општине Рашку и Осечину за највећи напредак у 2023. години у предузимању акција за смањење загађења ваздуха, уз сарадњу и консултације са младима на локалном нивоу.
Награђене општине изабране су на основу конкурса који је расписан за 15 јединица локалне самоуправе које учествују у пројекту. Наша општина је освојила друго место и наградјена је “Признањем за заједницу посвећењу унапредјењу квалитета ваздуха”, као и донацијом – пет пречишћивача ваздуха, који ће у наредним данима бити предати челницима општине, након потписивања Уговора о донацији. Донирана опрема биће инсталирана у објектима или институцијама намењеним раду са децом и/или младима.
Загађење ваздуха један је од највећих здравствених и еколошких проблема у свету, а 90% светске популације удише загађен ваздух. Деца и адолесценти су посебно осетљиви на загађење ваздуха јер се њихова тела, органи и имуни систем још увек развијају. Загађење ваздуха штети здрављу током детињства и повец́ава ризик од болести касније у животу, а деца млађа од пет година су најугроженија, јер уносе више ваздуха у односу на своју телесну масу него одрасли.
У оквиру овог иновативног пројекта, првог такве врсте у Србији, током претходне две године подстакнута је едукација деце и младих на тему квалитета ваздуха, укључивања младих у доношење националних и локалних политика на ову тему, указано је на значај мерења квалитета ваздуха, а 15 локалних самоуправа добило је подршку за јачање капацитета за унапређење политика у области управљања квалитетом ваздуха, са посебним акцентом на укључивање младих у процесе креирања локалних политика. Пројекат је водила координаторка Канцеларије за младе Општине Рашка – Ивана Илић.
Овај свеобухватни пројекат спроведи УНИЦЕФ у Србији уз финансијску подршку Владе Норвешке, уз подршку Министарства просвете и Министарства туризма и омладине и у партнерству са Институтом за нуклеарне науке „Винча”, Сталном конференцијом градова и општина, Иницијативом „Дигитална Србија”, Интернет друштвом Србије, Фондацијом „Петља”, Центром за промоцију науке и организацијама „Connecting” и „Достигнућа младих у Србији“, а у сарадњи са заједницама локалне самоуправе.