Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић уручила је уговоре о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова у 131 локалној самоуправи у Палати Србије у Београду. У Општини Рашка, у чије име је уговор потписала Душица Радоичић, биће реализовани пројекти вредни укупно 10 милиона динара, од чега су Министарство рударства и енергетике и локална самоуправа обезбедили по 5 милиона.
Када је реч о конкретном програму санације породичних кућа и станова у протекле три године, око 20.000 домаћинстава је било у прилици да спроведе неку меру, а по први пут у оквиру овогодишњег програма грађани ће моћи да добију и 65 одсто субвенције, уместо досадашњих 50 одсто. "Први пут на овом јавном позиву грађани могу да добију и до 65 одсто субвенције ако се пријаве за више од једне мере. Предност имају општине које су најмање развијене и код којих је високо загађење. Њих је било 49 на овом позиву", рекла је министарка. Између 8.000 и 9.000 домаћинстава моћи ће да смањи потрошњу енергије, навела је Ђедовић, а уштедеће се 90 милиона киловат сати.
У оквиру пројекта "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији", Министарство ће за ове субвенције издвојити укупно једну милијарду, а градови и општине 800 милиона динара.
Пројекат ће трајати пет година, јавни позив биће расписан сваке године и очекује се да 50.000 домаћинстава уз субвенције примени неку од мера енергетске ефикасности а за то ће укупно бити издвојено 50 милиона долара уз помоћ Светске банке. "Трајаће пет година, сваке године ће бити слични позиви. Оно што је важно - нема рокова. Грађани немају рок за пријаве, позив је отворен целе године. Очекујемо да ће 50.000 домаћинстава да прими субвенције за шта је опредељено 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком и другим финансијским институцијама", рекла је министарка.

21.07.2023.