Програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, објавио је Јавни позив за достављање предлога пројеката подршке женама и младим почетницама и почетницима у пословању кроз набавку опреме и увођење услуга.

Европска унија је за ову иницијативу усмерену на повећање конкурентности локалне привреде у 43 најслабије развијене општине укључене у програм, определила 375.000 евра. Финансијска подршка ће бити искоришћена за набавку нове опреме и увођење услуга са циљем да се подстакне предузетништво и повећа запосленост.

За бесповратну подршку ЕУ у оквиру првог дела овог позива могу да конкуришу незапослене жене и млади од 18 до 30 година, који су пријављени на евиденцију Националне службе за запошљавање, а имају стално пребивалиште и планирају покретање  бизниса у једној од 43 локалне самоуправе. Право учешћа кроз други део позива имају предузетнице и предузетници  и микро и мала предузећа у власништву жена или младих, регистрована 2022. године или након тога.

„Са нашим партнерима из Европске уније заједно радимо на унапређењу економских прилика у земљи, посебно у слабије развијеним градовима и општинама. Путем овог позива ЕУ ће подржати жене и младе који имају добре пословне идеје да започну и развијају свој посао, а то ће позитивно утицати не само на њихове и животе њихових породица, већ и на локалну привреду“, рекла је Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције.

„Подстицањем предузетничког духа међу женама и младима Европска унија помаже решавању проблема незапослености. Инцијативама попут ове, ми стварамо прилике да људи остану да живе и раде у својим срединама“, рекао је Емануеле Жиофре, амбасадор Европске уније у Србији. Како је додао, процес европских интеграција доноси корист свим грађанима, а управо кроз програме као што је ЕУ ПРО Плус европска подршка стиже до свих крајева Србије.

Висина подршке по појединачном пројекту износу од 5.000 до највише 10.000 евра, а позив је отворен до 12. септембра 2023. године.

Више информација о овом позиву као и документација за пријављивање доступно је на интернет страници ЕУ ПРО Плус програма: Javni poziv za dostavljanje predloga projekata podrške ženama i mladima početnicama/ima u poslovanju kroz nabavku opreme i uvođenje usluga, а како би приближио услове конкурса, ЕУ ПРО Плус ће током августа 2023. године одржати низ информативних сесија.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.