Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек доделио је јуче уговоре о суфинансирању пројеката за израду развојних докумената регионалног развоја градоначелницима и председницима 23 града и општине у Србији у вредности од 58,884 милиона динара.

 Министар Ђерлек истакао је да је за Програм подстицања регионалног раста у Републици Србији за 2023. годину, који је усвојен на иницијативу  Кабинета за равномерни регионални развој, Влада Србије до сада издвојила близу 299 милиона динара, како би поспешила равномерни раст и развој наше земље, што је један од стратешких приоритета ове владе. Општине којима су уручени уговори су: Житиште, Сечањ, Вршац, Суботица, Зрењанин, Бач, Кикинда, Оџаци, Медвеђа, Велико Градиште, Нова Варош, Лебане, Жабаљ, Трговиште, Ариље, Трстеник, Аранђеловац, Ћуприја, Топола, Чајетина, Рашка, Богатић и Крагујевац.

Општини Рашка су додељена средства за суфинансирање пројекта „Програм развоја туризма општине Рашка за период 2023-2028. године“, у оквиру секторске обласне или локалне стратегије различитих области. Износ одобрених средстава је 2.880.000,00 динара, док учешће општине Рашка износи 720.000,00 динара што укупно износи 3.600.000,00 без ПДВ-а.

Највише новца, 240 милиона динара, како је истакао, издвојено је за развојне, инфраструктурне саобраћајне и комуналне пројекте, али и пројекте у области културе, предузетништва и социјалне инфраструктуре, како би се  омогућили боље услови за живот наших грађана широм Србије и побољшала демографска ситуација у земљи.

 Како је објаснио, поред додељених уговора за 23 града и општине у Србији, у претходном периоду потписан је и 31 уговор за пројекте у области саобраћајне, комуналне и социјалне инфраструктуре, али и пројекте за подршку малим и средњим предузећима, који ће унапредити живот наших грађана широм Србије и обезбедити равномерни развој земље.

 У последњој деценији у регионални развој Србије, нагласио је министар, издвојено је преко три хиљаде милијарди динара, чиме је заустављен тренд раста диспаритета између региона, што је велики искорак у равномерном регионалном развоју. Он је најавио даља улагања у стратешке пројекте који ће омогућити стабилан развој земље у наредном периоду.

 Министар Ђерлек је навео да ће за пројекте израде стратешких докумената, путем конкурса, бити додељено још 26 милиона динара и позвао градове и општине у Србији да конкуришу са својим пројектима, од највећег значаја за грађане.